Foto van een laptop waarop een zwart scherm met het logo van Spotify te zien is

Zo ziet de toekomst van podcast eruit volgens Spotify

Zo ziet de toekomst van podcast eruit volgens Spotify

Spotify presenteert ambitieuze toekomstplannen op het gebied van podcast

Het zal niemand zijn ontgaan: 8 juni was het Investor Day 2022. Iedereen viert dat op zijn eigen manier: een festival, een dinertje voor twee, een ouderwetse Hollandse verjaardagskring… Spotify deed het met een presentatie van zijn nabije en verre toekomstplannen. En podcast is daar een groot onderdeel van.

Een grote rol voor podcast

Spotify kennen we in eerste instantie allemaal als muziekplatform, en het is in die hoedanigheid dat het bedrijf de wereld heeft veroverd. Succes is geenszins aanleiding tot stilzitten, want een veelvraat wil altijd meer. Spotify is dan ook van plan om na de muziek ook nog eens de rest van de audiowereld te veroveren.

En daar drijft de groene gondel van Spotify ons vaarwater op: dat van de podcast. In minder dan vier jaar tijd heeft het bedrijf ons favoriete medium van een halve hobby tot core business uitgebouwd, één waarin het bovendien wereldwijd marktleider is geworden. Dat legt ze geen windeieren, en ook ons niet, want sinds 2018 (het jaar dat ze in de podcast doken) is de omzet in deze markt meer dan verdrievoudigd. Spotify heeft uitgesproken het bloemenperk van de podcast nog meer water te willen geven, zodat die toch al zo kleurige, sonische tuin wereldwijd nog meer in bloei komt te staan.

Foto van een smartphone op een tafel met iPhone oortjes links ervan. Op het scherm is de app van Spotify te zien met daarop 'The Joe Rogan Experience'
Photo by Brandon ong on Unsplash

Innovaties op Spotify

Om dat waar te maken, heeft Spotify een paar concrete innovaties aangekondigd. Zo wordt het mogelijk podcasts niet alleen in geluid, maar ook in beeld op het platform te zetten, hetgeen door de ene maker (bijvoorbeeld onze Katja Schuurman) met meer enthousiasme zal worden ontvangen dan door de andere. Ook zal de inclusie van muziek in een productie makkelijker worden dan ooit. Met Music&Talk kunnen makers in de toekomst door de eindeloze digitale platenbak van Spotify snuffelen, de elektrische naald op het internetvinyl laten vallen, en hun luisteraars zonder juridisch gedoe op muziek trakteren. Ook de interactiviteit is een aandachtspunt. Zo wordt het mogelijk luisteraars direct Q&A’s en polls voor te leggen, en met Spotify Live komen makers zelfs wang aan wang te staan met hun publiek in een wel érg intieme dans van geluidsgolven.

Tot slot onderzoekt Spotify de mogelijkheden om luisteraars abonnementen te laten afsluiten voor specifieke podcasts. Even slikken? Dat ligt er maar aan hoe je het bekijkt: een blockbuster is pas mogelijk als mensen een kaartje kopen. Dus wie weet wat voor podcasts van Hollywood-achtige allure ons te wachten staan? Als de Zelfspodcast je al bevalt, hoe geniaal zouden Sander en Jaap in CGI wel niet zijn?

Ruben van der Meer, Ruben Nicolai en Tijl Beckand in een huis met podcast microfoons

Ach, we hebben nog maar het topje van de ijsberg geschetst. Wat te denken van die andere gouden appels aan de vruchtbare tak van de audio, zoals audioboeken? Zeker, ook die wil Spotify aan de bibliotheek gaan toevoegen. Duidelijk is dat het bedrijf geen genoegen meer neemt met alleen maar muziek, en steeds meer eigen producties wil gaan leveren. Tonny Media houdt het nauwlettend in de gaten, zal elke innovatie met enthousiasme aangrijpen, oppoetsen, en nog beter maken.

Interesse wat wij kunnen doen? Neem contact op!


Julius Jaspers Google Nest Hub

Op deze manier kun je adverteren in een podcast

Op deze manier kun je adverteren in een podcast

Er zijn vele verschillende mogelijkheden om te adverteren in een podcast. Maar in the end gaat het om twee vormen. In deze blog leggen we je uit welke dat zijn.

Koning TOTO de Derde Helft

Dynamische advertenties

Op de eerste plaats bestaan er dynamische advertenties. Dit zijn advertenties die dynamisch op een bepaald punt aan de podcastaflevering worden toegevoegd. Via ons hostingplatform laden wij een MP3 bestand met de advertentie in, dit doen we los van de podcastaflevering. Wij zorgen er vervolgens voor dat de advertentie precies te beluisteren is op de plek die wij met elkaar afspreken. Dat kan bijvoorbeeld aan het begin, in het midden, of aan het einde van de aflevering zijn. We noemen dit een pre-roll (aan het begin), een mid-roll (middenin) of een post-roll (aan het eind). Als je de podcastaflevering luistert, bijvoorbeeld op Spotify, dan hoor je hier niks meer van. De advertentie zit in de content van de podcastaflevering verweven.

Wij spreken een looptijd of aantal plays af die bereikt moeten worden met de advertentie, en als dat behaald is dan zetten wij de campagne weer uit. De podcastaflevering waar je eerder jouw advertentie hoorde, is nog steeds te beluisteren, maar de advertentie is weg.

Julius Jaspers Google Nest Hub

Branded content advertenties

Een branded content advertentie wordt live opgenomen in een aflevering. De advertentie wordt daardoor onderdeel van de aflevering en is er niet op een later moment weer uit te halen. Een veelgehoorde term hiervoor is ook wel native. Het voordeel is dat een branded content advertentie in lijn is met de content van die aflevering. De hosts van de podcasts verzorgen op een natuurlijke manier dat de advertentie in de content wordt verweven, waardoor deze minder als reclame ervaren wordt. Er is in een dergelijke advertentie ruimte om een wat langere brand story te vertellen én je merk laagdrempelig kunt verbinden met de makers van de podcast. Ook worden podcasts veel teruggeluisterd, de kans dat nieuwe luisteraars op deze manier over je merk horen is dus groot.

Meer weten over de verschillende vormen? Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.


Vijf redenen waarom je in podcast moet adverteren

Vijf redenen waarom je in podcast moet adverteren

Wij zeggen altijd: je bent gek als je niet in podcasts adverteert. Wat we daarmee bedoelen is dat je nu kunt meeliften op de enorme groei die de podcastmarkt meemaakt. Maar daarnaast zijn audio reclames in podcasts ook enorm sterk. In deze blog geven we je vijf redenen waarom adverteren in een podcast zo sterk is.

Podcasts hebben een luisterend oor

Podcast is een on-demand medium. Luisteraars kiezen heel bewust om een bepaalde aflevering te luisteren. De intensiteit waarmee een luisteraar een podcast beluistert, in tegenstelling tot bijvoorbeeld radio, is dan ook veel hoger. Uit onze eigen cijfers blijkt dat 85% tot 95% van onze luisteraars een volledige aflevering uitluistert, zodra ze daaraan beginnen. Onderzoek van Spotify bevestigt deze getallen. 

Advertenties krijgen sterke aandacht

Dit geldt ook voor advertenties. In hetzelfde onderzoek van Spotify geeft 43% van de mensen aan om vatbaar te zijn voor advertenties in podcasts. Ter vergelijking, voor TV reclames geeft slechts 17% aan vatbaar te zijn voor reclame. Uit het onderzoek van Markteffect naar de Nederlandse podcastmarkt blijkt 41% soms tot vaak een product uit een podcast advertentie te overwegen en geeft zelfs 29% aan soms tot vaak een product aan te schaffen. Podcast advertenties zijn dus effectiever dan ouderwetse TV reclames.

Er is een nauwe band tussen luisteraar en presentator

Podcast is een intiem medium. De luisteraar luistert vaak wekelijks naar dezelfde presentator(en). Hierdoor ontstaat een vertrouwelijke band tussen de podcastmaker en de luisteraars. Daarnaast zijn luisteraars er bewust van dat podcasts alleen gemaakt kunnen worden door middel van advertenties. Luisteraars vinden het niet erg om af en toe een advertentie te horen. Zeker als dit komt van een maker die zij vertrouwen. En als de advertenties ook nog eens goed passen bij het onderwerp van de podcast dan wordt de kans op succes nog groter.

Mensen zijn schermmoe

Letterlijk. In het onderzoek van Spotify gaven 72% van de respondenten aan schermmoe (screen fatigue) te zijn. 42% daarvan gaf aan dat dit de reden was dat zij meer naar digitale audio luisteren. Podcasts zijn verfrissend in een tijd waarin we overladen worden met schermen. Daarnaast kun je het gemakkelijk luisteren als je met andere dingen bezig bent, zoals autorijden of koken, in tegenstelling tot content met beeld.

Podcasts bereiken een waardevolle, moeilijk te bereiken doelgroep

De hoogopgeleide, welvarende millennial is de grootste groep die naar podcasts luistert. De Podcast Monitor van Markteffect becijferde dat 69% van de podcastluisteraars in Nederland hoogopgeleid zijn en 67% tot 34 jaar oud is. Deze doelgroep is gewild onder adverteerders, maar is moeilijk te bereiken via traditionele media, zoals radio, TV en print. Bij die media zijn ze minder trouw: ze wisselen vaak tussen kranten en platforms, terwijl ze bij podcasts als fan wekelijks naar dezelfde presentator luisteren.

Podcasts zijn evergreen

Evergreen content is content die ook op langere termijn relevant blijft voor de doelgroep. Zodra een podcast online staat, blijft die online staan. Bij podcasts zien we dan ook een hoog terugluisterpercentage. Luisteraars die een podcast ontdekken beginnen regelmatig bij aflevering 1 van de serie. Met advertenties kunnen we gebruik maken van dit hoge terugluisterpercentage, omdat oude afleveringen vaak teruggeluisterd worden door nieuwe luisteraars.

Dat adverteren in podcasts werkt, daar zijn wij wel van overtuigd. Ben jij ook overtuigd? Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.


Alles dat je moet weten over de Nederlandse podcastmarkt

Alles dat je moet weten over de Nederlandse podcastmarkt

De Nederlandse podcastmarkt is booming. Iedere week lanceren er nieuwe podcasts. Podimo, een app met een Netflix-model voor podcast is onlangs in Nederland gelanceerd,. En het Zweedse bedrijf PodMe met hetzelfde model aast ook op een stuk van de taart. Dat de Nederlandse markt interessant is blijkt daarom wel. Maar hoe groot is die markt precies? Dat antwoord geven we je in deze blog.

Onze podcastmarkt groeit nog iedere week. Exacte cijfers zijn niet bekend. Het beste beeld krijgen we van de Podcast Monitor van Markteffect. In hun onderzoek kwam in december 2021 naar voren dat 46% van de Nederlanders wel eens naar een podcast luistert. Dat komt neer op ongeveer 6,4 miljoen Nederlanders. Wekelijks luisteren deze mensen gemiddeld 100 minuten naar podcasts, zo is te lezen is hetzelfde onderzoek.

Spotify becijferde daarnaast dat het aanbod aan podcasts in 2021 enorm is gegroeid. In 2021 zijn er alleen al op Spotify wereldwijd 1.2 miljoen(!) nieuwe podcasts bijgekomen. Het bestede advertentiebudget is volgens eMarketer in de Verenigde Staten gegroeid van $960M in 2020 naar $1.3B in 2021. De Nederlandse podcastmarkt loopt iets achter op de Verenigde Staten, maar de verwachting is dat de podcastmarkt in Nederland daar naartoe groeit. Met steeds grotere en professionelere producties en een advertentiemarkt die daarbij past.

De Nederlandse podcastmarkt blijft groeien en wij houden dit uiteraard nauwlettend in de gaten. Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan hieronder op onze nieuwsbrief. Meer weten over adverteren in podcasts? Stuur ons dan een mailtje.