Tonny Media produceert eerste verhalende podcast voor RTL Nieuws-platform

Op 26 maart brengt RTL Nieuws haar eerste verhalende podcastserie uit: De Ketting van Santanera. In deze podcastreeks onderzoeken twee journalisten het verhaal achter de BioStabil 2000: een fascinerend zesluik over de enigmatische Bruno Santanera, die door sommigen als wonderdokter wordt gezien en door anderen als kwakzalver. Voor de productie van deze podcastreeks heeft RTL Nieuws de podcastproducent Tonny Media ingeschakeld om dit onderzoek te vertalen naar een meeslepende podcastreeks.

“Tonny Media staat vooral bekend om de chatcasts die we onder onze eigen merknaam uitbrengen. Met deze journalistieke productie tonen we aan dat we ook in staat zijn om diverse genres te produceren,” zegt Titus van Dijk, oprichter van Tonny Media. “Onze tak, Tonny Studio, bewijst dat we de toon en stijl van een externe partij nauwkeurig kunnen vertalen naar een productie.”

De podcast is tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de redacties van RTL Nieuws en Tonny Media. Terwijl RTL Nieuws het onderzoek uitvoerde en de interviews afnam, heeft Tonny Media de regie en montage verzorgd. Tonny Media heeft alle muziek op maat geproduceerd om de luisterervaring te optimaliseren.

De podcastserie draait om het meest beruchte Tel Sell-product ooit: de BioStabil 2000. Een magnetische ketting met “geneeskrachtige werkingen,” zoals beweerd werd in dagelijkse televisiespotjes in 2004. Reuma? Migraine? Zweethanden? Volgens uitvinder Bruno Santanera werd alles opgelost door deze ketting. Zijn uitvinding maakte hem een ster en zijn woonplaats een bedevaartsoord, maar toen TROS Radar op nationale televisie kritiek leverde op Santanera’s claims, stortte de verkoop én Bruno zelf in. Vastberaden bleef Santanera vechten voor eerherstel, zowel binnen als buiten de rechtbank.

Tonny Media is een mediabedrijf dat voornamelijk bekend staat om de Tonny-producties die onder eigen naam worden uitgebracht, zoals Geuze & Gorgels en Zelfspodcast. Daarnaast heeft Tonny Media een afdeling die zowel video- als podcastproducties produceert in opdracht van bedrijven en mediapartners. Het afgelopen jaar zijn ook twee televisieprogramma’s geproduceerd onder de vlag van Tonny Media.

De eerste afleveringen van “De Ketting van Santanera” zijn vanaf 26 maart beschikbaar op alle bekende podcastapps.

Luister de podcast hier