Katja en Frederique staan in een rommelig huis

Synopsis

Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Makkelijker gezegd dan gedaan. Helemaal voor de vriendinnen Katja Schuurman en Frederique Spigt, die omkomen in de spullen waar ze geen reet meer aan hebben. In Schuurman & Spigt ruimen op helpen ze elkaar met orde scheppen in de chaos. Door elke aflevering één simpele vraag te beantwoorden: wordt het weggooien of houden?

Makers

Foto van Katja Schuurman op een trap

Katja Schuurman

Rook spoot uit de beeldbuis toen Katja haar doorbraak beleefde. Ze maakte van GTST het type soap dat niet alleen moeders en tienermeisjes, maar ook vaders en zonen kon bekoren, stiekem meekijkend vanachter hun zogenaamd bestudeerde krant. Of sloten ze juist de ogen, voorsorterend op haar podcast decennia later? Om zich te concentreren op die stem, zo bekoorlijk dat er honing vanaf leek te druppelen…
Sinds die eerste komeetinslag is Katja aan de weg blijven timmeren als actrice en presentatrice, is ze graag gezien(e talkshowgast), en waar ze ook komt, nog altijd is ze die onverklaarbare tulp in december, middenin een kale Hollandse polder.

Foto van Frederique Spigt op een trap

Frederique Spigt

Ooit, in de verre jaren tachtig, begon Frédérique Spigt nog gewoon bij de band I’ve got the bullets; daarna wordt het cv van de best geklede zangeres van Nederland veelzijdiger dan de nationale is-het-nou-friet-of-patat discussie. Crooner, rocker, een scheut Tom Waits, een vleugje Elvis en Keith Richards, en vooral gewoon heel veel onversneden Spigt. Als solo-artiest dook ze de Nederlandstalige muziek in, en nu ze er toch is, vreet ze die dan ook maar gelijk met huid en haar op. De teksten poëtisch, beeldend, de stem krachtig en zwaar: dit is iemand met een verhaal, en ze zal het vertellen ook. Ze schildert, dicht, werkt met de hele theaterwereld samen, waagt zich aan tangomuziek, en dan nu – waar haalt ze de tijd vandaan?! – stort ze zich op zo’n beetje de enige kunstvorm die ze nog niet omver heeft geblazen: de podcast.