Synopsis

De Nederlandse taal is net als de poolkappen schitterend, maar als we er zo mee omgaan is er straks niks meer van over. We dienen daarom zo snel mogelijk het taalgevoel en -plezier van de Nederlander op te krikken. Dit hebben we lang op de constructieve manier geprobeerd. Helaas zonder het gewenste resultaat, dus het is niet anders: we moeten gaan handhaven. Doe aangifte bij de Taalpolitie en help ons het gespuis der overtreders te straffen. Aan het werk!

Makers

Thomas van Luyn

De schrijver van Thomas’ biografie, die op het hart is gedrukt het kort te houden, is niet te benijden: wat heeft de beste man niet gedaan? Hij is komiek, schrijver, acteur en TV-maker, één helft van de illustere Mike en Thomas koppel, en timmerde aan de weg bij het legendarische Kopspijkers. Daar was hij te zien als Poetin, Bin Laden, en schimmiger individuen als Ferry Mingelen. Ook was hij (mede) het gezicht van de Mike en Thomas Show, Cojones en De Tafel van Taal. En dan hebben we de Volkskrantcolumn (een begrip!) nog niet genoemd, zijn kinderboek Enzo en de strijd tegen de Oni (fantastisch!!), zijn geprezen musicaloptreden (een fenomeen!!!), zijn rol als verteller in The Passion (subliem!!!!)… En dan is hij ook nog eens fulltime Taalofficier van Nederland.

Gijs van Engelen

Ook bekend als de groene telefoon in Taalpolitie, oftewel de Taalagent: Gijs van Engelen! Naast podcastmaker en -redacteur is hij schrijver van artikelen en een boek, waarover binnenkort meer.