Synopsis

Dat Fake news een moderne uitvinding is, is fake news. Sterker nog: na een beetje onderzoek, kom je er snel achter dat het zo oud is als de weg naar Rome. Was Moeder Teresa wel zo’n lieverdje? En hoelang was Martin Luther King eigenlijk koning? In Geschiedenis Inside gaan Gijs van Engelen en Thomas van Luyn met terugwerkende kracht op fake news-jacht om zo samen Nederland te behoeden voor historische leugens. Elke week staat één historische figuur centraal, waarbij Thomas als volksvertegenwoordiger de kennis van Nederland voorlegt aan de alwetende historicus om – met de kennis van nu – te bepalen: schrijven we een zwarte, of een witte bladzijde in de geschiedenis bij?.

Beluister de trailer

Makers

Gijs van Engelen

De alwetende historicus van Geschiedenis Inside was lange tijd een mysterie. Wie zat er achter de groene telefoon van Taalpolitie, wie was toch de taalagent? Vanwege het gevaarlijke werk van de Taalpolitie was het beter zijn identiteit geheim te houden, maar nu doet Gijs in alle openheid een gooi naar de titel Millennial van Rossem. Wekelijks onderwijst hij de natie over grote historische figuren, met al uiteindelijke einddoel: een plekje op Maartens stoel bij de Slimste Mens.

Thomas van Luyn

De schrijver van Thomas’ biografie, die op het hart is gedrukt het kort te houden, is niet te benijden: wat heeft de beste man niet gedaan? Hij is komiek, schrijver, acteur en TV-maker, één helft van de illustere Mike en Thomas koppel, en timmerde aan de weg bij het legendarische Kopspijkers. Daar was hij te zien als Poetin, Bin Laden, en schimmiger individuen als Ferry Mingelen. Ook was hij (mede) het gezicht van de Mike en Thomas Show, Cojones en De Tafel van Taal. En dan hebben we de Volkskrantcolumn (een begrip!) nog niet genoemd, zijn kinderboek Enzo en de strijd tegen de Oni (fantastisch!!), zijn geprezen musicaloptreden (een fenomeen!!!), zijn rol als verteller in The Passion (subliem!!!!)… En dan is hij ook nog eens fulltime Taalofficier van Nederland.