Dit is de ideale contactfrequentie voor een podcastcampagne (vinden wij)
‘Één advertentie is geen advertentie’, zeggen wij vaak. Voor een goede campagne is het noodzakelijk dat de luisteraar vaker in contact komt met de campagne. In jargon noemen we dat contactfrequentie. Maar hoe hoog moet de contactfrequentie om het meest effectief te zijn? Je leest er meer over in deze blog.
Frequentie vs. bereik
In campagnes wordt bereik vaak als belangrijkste KPI genomen. Het is natuurlijk lekker om te zeggen dat er een miljoen mensen bereikt zijn met de campagne. Contactfrequentie wordt daardoor al snel een ondergeschoven kindje. Onterecht natuurlijk. Vaak zijn er namelijk meer ad exposures nodig van een campagne wil iemand een product of merk overwegen. Onderzoek van Facebook toonde bijvoorbeeld aan dat meerdere exposures aan een advertentie de merkoverweging significant doen stijgen. Logisch ook, iemand wordt na één of twee exposures misschien bewust van je merk en gaat het daarna pas overwegen. Bereik is dus mooi en geeft indrukwekkende getallen van hoeveel mensen de campagne hebben gezien. Maar voor een echt effect is een hogere contactfrequentie noodzakelijk in de campagne.
De ideale frequentie?
Het is dus handig als je vaker te horen bent. Maar, hoe vaak? Helaas bestaat de ideale frequentie niet. Elke campagne is anders. Je kunt dit wel bepalen aan de hand van een pre-test, maar de meeste adverteerders hebben daar geen tijd en geld voor. In deze blog van Brand Metrics wordt duidelijk dat een gemiddelde optimale frequentie ongeveer zeven contactmomenten is. Een te hoge frequentie – zeg 9 contactmomenten – is dan weer teveel. Dat kan een risico zijn, en irritant gevonden worden. Dan heb je er liever zes, aldus Brand Metrics.
Een campagne in één podcast
Er zijn maar weinig mensen die twintig, dertig of zelfs veertig minuten naar dezelfde podcastaflevering luisteren. Onze educated guess is daarom dat één play altijd van één unieke luisteraar komt. Hierom raden wij bij een podcastcampagne in een enkele podcast altijd aan om tenminste vier afleveringen terug te komen. Als je campagne bijvoorbeeld te horen is in Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, dan horen de luisteraars vier-weken lang over de suikeroom van die week: jouw campagne. Dit heeft een versterkend effect op merkoverweging en aankoopintentie.
Gespreidde inzet over meerdere podcasts
Een andere optie, die interessant is bij kortlopende campagnes is om de inzet te spreiden over podcasts met een (deels) overlappende doelgroep. Zo verhoog je de kans dat een luisteraar meerdere keren in een week in contact komt met de campagne. Bij een twee-weekse campagne is het bijvoorbeeld interessant om én Marc-Marie & Aaf Vinden Iets en de nieuwe Tonny Media-productie Darmstad FM in te zetten. Deze podcasts hebben een deels overlappende doelgroep, waardoor de luisteraar jouw campagne vaker te horen krijgt in een korte periode.