Een jonge Sander en Jaap zitten aan een picknick tafel

Synopsis

In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) hun leven en de wereld door. Twee dertigers met carrières in de media, met Instagrammable levens, maar ook huismussen die verlangen naar het platteland. Twee maatjes met zeer verschillende karakters, maar een gedeelde liefde voor zelfbeklag. Elke week een rondje dieptepunten, één hoofdonderwerp, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en opinie over publieke personen. Kortom, Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.

Beluister op Podimo

Makers

Foto van Jaap Reesema op witte achtergrond

Jaap Siewertsz van Reesema

Jaap Siewertz a.k.a. Reesema a.k.a. Jake Reese, of misschien beter (on)bekend als de echtgenoot van Kim Kötter, verzorgt de link tussen De Zelfspodcast en de gewone, SBS-kijkende volksbuurten. Na een stormachtig begin bij de Hermes House Band (die band met die hits, hoewel dat curieus genoeg stopte toen ze Jaap aannamen) en twintig volle stempelkaarten bij de FEBO, beleefde hij in 2010 een groot hoogtepunt: hij won de X-Factor, hetgeen zonder de podcast ook gelijk zijn laatste wapenfeit was geweest. Inmiddels heeft de Twentse Volendammer zijn draai echter volledig gevonden als hitmachine op volle toeren, als bijrol in de grote Köttershow, en natuurlijk als toef mayonaise op ons aller Zelfspodcast.

Sander Schimmelpenninck

Sander Cornelis graaf Schimmelpenninck is eigenlijk precies het tegenovergestelde van wat zijn naam suggereert: kort, plat en burgerlijk. Hij staat in eerste instantie bekend als Twitterterrorist, predikant economische zaken voor de linkse kerk, en als Ali-Express versie van Jort Kelder; minder bekend zijn Sanders werkzaamheden als journalist en Volkskrantcolumnist. Van zijn presentatieklus bij Op1 wordt hij nog wel eens zwetend wakker, wél heeft hij op de beeldbuis furore gemaakt met de documentaireserie Sander en de Kloof. In de Zelfspodcast vervult Sander officieel de rol van kritisch intellectueel, hetgeen in de praktijk neerkomt op het presenteren van snøpskes onder begeleiding van dierlijke geluiden.