Derde Helft logo, een bitterbal met een groen vlaggetje

Synopsis

Hallo, je begeeft je in de kantine van De Derde Helft: dé plek waar de Eredivisie wordt bekeken door de ogen van een stelletje amateurs. Dat doen wij – Snijboon, Pepijn, Gijs en Tim – twee keer per week.

Elke maandagavond praten we je bij over het afgelopen voetbalweekend. We hebben er geen verstand van, maar we hebben het goed naar ons zin. Geen zorgen: er schuift altijd een gast aan. Iemand die jullie wél kennen.

Elke donderdag houden we ons bezig met het scouten van het allervetste Eredivisie elftal ooit. Want als je een opstelling moet maken met de allervetste spelers die ooit in de Eredivisie hebben gespeeld, wie kies je in godsnaam? In het Eredivisie Erfgoed Elftal helpen we je een handje. Wij zullen alle vier voor elke positie onze eigen persoonlijke favoriet scouten. Elke week bespreken wij het scoutingrapport van één kandidaat. Wie van onze vier spelers uiteindelijk de basis haalt, bepaalt de luisteraar. 1-4-3-3, maar da’s logisch.

Beluister de trailer

Makers

Gijs Niehe in oranje trui voor een microfoon

Gijs Niehe

Welgeteld 12 maanden voor Tim kwam Gijs uit dezelfde baarmoeder. Dit is dan ook meteen het enige wat hij deelt met zijn jongere familielid. Gijs voetbalt als enige van dit viertal nog op een redelijk acceptabel niveau. Hij lijkt hier echt niets meer dan de slappe kleedkamerhumor van te hebben opgestoken, want bijna elke uitzending is het weer raak. Tussen de schuine grappen door hoort men soms een nuttig tactisch inzicht, maar deze wordt dan meteen overstemd door een langdradig verhaal van zijn broertje.

Buiten slappe grappen en regelmatig trainen bestaat zijn dagelijkse bestaan vooral uit het spekken van zijn pensioen: bij Nike als digitale marketeer.

Tim Niehe in oranje trui op een gracht

Tim Niehe

Sinds 1992 grammarnazi en bang om kaal te worden. Tim is erg gesteld op taal, schrijven is dan ook één van zijn passies. De zelfbenoemde voetbal autoriteit heeft dan ook al een boek op zijn naam staan, waarvoor hij elf spelers portretteerde die slechts één keer in Oranje speelden. ‘Het waren 18 onvergetelijke minuten.’ Er zijn nog exemplaren verkrijgbaar!

In De Derde Helft is Tim voornamelijk irritant. Met zijn langdradige verhalen en nutteloze feitjes, weet hij veel luisteraars te verliezen. Met een masterdiploma in de media bewaakt hij de journalistieke normen en waarden, die door zijn kompanen vakkundig worden genegeerd.

Tenslotte klust Tim parttime bij als ziener bij Astro TV. Zowel tijdens het WK als tijdens de Eredivisie heeft hij achtuurjournaal gehaald met zijn bizarre correcte voorspellingen.

Koen Snijders met zwart t-shirt bij een gracht in Amsterdam

Snijboon (Koen Snijders)

Koen “Snijboon” staat bekend als voetbalencyclopedie vol nutteloze feitjes. Hij wordt geroemd om zijn fluwelen radiostem (en bekritiseerd om zijn kop voor de radio). Daarnaast is hij helaas (voor zichzelf) groot fan van Arsenal.

Hij is verliefd op de romantiek van voetbal. Rood omcirkeld op zijn kalender zijn de Africa Cup of Nations en de jaarlijkse release van de nieuwe Football Manager.

Snijboon heeft een zwak voor technische excentriekelingen die op hun manier kleur geven aan de competitie (denk Gerald Sibon, Theo Janssen en Ricky van den Bergh) en creatieve scouting (de categorie Sammy Kuffour, Stefan Babovic en Ayodele Adeleye)

Foto van Pepijn Veerman in zwart t-shirt

Pepijn Veerman

Het voormalig wonderkind van “gerenommeerde” clubs als RBC Roosendaal en Helmond Sport wil tegenwoordig helemaal niets meer met voetbal te maken hebben, daarom is hij ooit bij de Derde Helft aangeschoven en nooit meer vertrokken.

Na langdurig blessureleed aan zijn lies en knie, mede veroorzaakt door voorliefde voor bier en de McKroket, heeft Pepijn zich nu als lobbyist toegelegd op het reilen en zeilen binnen de Nederlandse politiek.

Pepijn onderscheidt zich van de overige leden van de podcast door het feit dat hij een bal 25 keer hoog kan houden en Tim wél kan waarderen.

Pepijn is een voetbaloptimist pur sang en heeft een oog voor alles wat flegmatiek is.